De vrouw is ons eigendom en niet omgekeerd, want de vrouw schenkt ons kinderen en niet omgekeerd. Ze is dus zijn eigendom zoals de fruitboom toebehoort aan de fruitboer.

Deze weinig subtiele uitspraak is van Napoleon Bonaparte, die in veel opzichten een moderne politicus was, maar die zich op een opvallende manier tot vrouwen verhield.
Om te beginnen was daar Joséphine de Beauharnais, die een onstuimig leven leidde: ze ontsnapte ternauwernood aan de guillotine, trouwde met een militair van bescheiden afkomst, werd keizerin van Frankrijk en eindigde haar leven als gescheiden vrouw. Zij was de grote liefde van Napoleon, maar zeker niet de enige vrouw in zijn leven. Er was zijn moeder, er waren vrouwelijke familieleden, zoals zijn beruchte zus Pauline Bonaparte-Borghese en zijn stiefdochter Hortense die koningin van Holland werd. Er waren vriendinnen zoals de Poolse Maria Walewska en minnaressen zoals Désirée Clary, zijn eerste geliefde die het tot koningin van Zweden bracht. Napoleon kon niet zonder vrouwen en er waren heel wat vrouwen die niet zonder hem konden. Eén vrouw bleef hem trouw tot in zijn ballingschap op Sint- Helena.
In deze lezing door Flip Hammann staan de vrouwen in het leven van Napoleon centraal, maar ook Napoleon zelf en zijn rol in de geschiedenis worden erbij betrokken. Het verhaal wordt verteld aan de hand van beeldmateriaal.


Over Flip Hammann

Locatie: Literalinea
Cursusdatum: zaterdag 17 november 2018
Tijdstip: 15.00 - 16.30 uur
Kosten: €35AANMELDEN


terug