De Amsterdamse grachtengordel is een plaatje, met zijn monumentale panden, brede grachten en leuke winkelstraatjes. Ook ligt hier literaire geschiedenis. Zo kennen we uit een gedicht van Willem Wilmink de Reestraat als de mooiste straat van Amsterdam en treffen we er nu een plaquette over Ischa Meijer aan. Connie Palmen woonde er met hem samen.

Lodewijk van Deijssel werd in deze buurt geboren, Aagje Deken zat er in het weeshuis en Batavus Droogstoppel woonde op de Lauriergracht. Ook Maarten Koning uit Het Bureau van J.J.Voskuil heeft hier menige stap gezet. Anne Frank zat hier ondergedoken. Sommige panden of gevelstenen zijn tot uitgangspunt genomen voor verhalen, zoals een pand op de hoek van de Leidsegracht in een verhaal van Belcampo. Op hoeken van de straatjes en in cafés speelden zich historische scènes af. Ook kende de buurt rampen met veel doden, zoals de grote brand in de Schouwburg in 1772.


U kunt alle wandelingen met een eigen groep boeken. De wandeling start in een café waar u een inleiding krijgt van ongeveer 3 kwartier. De wandeling zelf duurt ongeveer 5 kwartier. Minimum aantal deelnemers: 8

EIGEN GROEP