'Men woont niet in Haarlem, men lijdt aan Haarlem', schrijft Harry Mulisch in Voer voor psychologen. Misschien is dit waar, feit is dat in Haarlem veel interessante schrijvers en schrijfsters hebben gewoond en gewerkt, in het verre en nabije verleden.
De stad kent vele onbekende, zo niet 'geheime' plekken met een schrijversverleden.

Op de Grote Markt met het beeld van Laurens Janszoon Coster begint de wandeling, met als gids Flip Hammann. Verder ontmoeten we Willem Bilderdijk, Louis Ferron, Lennart Nijgh en komen schrijvers als Van Eeden, Busken Huet, Van Deyssel, Godfried Bomans en W.F. Hermans ter sprake. Eenmaal aan de wandel, passeren we onder meer de school waar L.H. Wiener jaren les gaf en we zien hoe Haarlem een rol heeft gespeeld in de Beweging van Tachtig.

Drs. P.J.L.M. (Flip) Hammann studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jaren leraar Nederlands en CKV in Haarlem. Hij is actief als recensent, docent aan de Volksuniversiteit in Haarlem, gids voor literaire wandelingen en spreker.


U kunt alle wandelingen met een eigen groep boeken. De wandeling start in een café waar u een inleiding krijgt van ongeveer 3 kwartier. De wandeling zelf duurt ongeveer 5 kwartier. Minimum aantal deelnemers: 8

EIGEN GROEP