De wandeling in Haarlem voert langs plaatsen waar letterlijk geschiedenis is geschreven. Zo zien we het huis waar de puber Harry Mulisch woonde met de huishoudster Frieda en waar de eerste ideeën over zijn schrijverschap ontstonden.

We lopen ook langs zijn geboortehuis en de huizen waar De Aanslag zich afspeelt, het huis waar Nop Maas de biografie over Reve schreef en dat waar Jaap Fischer zijn liedjes maakte. Verder hebben veel Tachtigers in deze mooie buurt gewoond, zoals Lodewijk van Deyssel en Frederik van Eeden. De zusjes Van Vloten, getrouwd met Tachtigers, woonden er vlakbij de verloofde van Herman Gorter. Het is te veel om op te noemen; de gids Flip Hammann kleedt de wandeling aan met vele aanstekelijke anekdotes over de schrijvers en wijst u op de geheimzinnige letter A, die steeds weer opdoemt in de buurt. Wat heeft die te betekenen?

Drs. P.J.L.M. (Flip) Hammann studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jaren leraar Nederlands en CKV in Haarlem. Hij is actief als recensent, docent aan de Volksuniversiteit in Haarlem, gids voor literaire wandelingen en spreker.


U kunt alle wandelingen met een eigen groep boeken. De wandeling start in een café waar u een inleiding krijgt van ongeveer 3 kwartier. De wandeling zelf duurt ongeveer 5 kwartier. Minimum aantal deelnemers: 8

EIGEN GROEP