Leiden ademt op sommige plaatsen nog de sfeer uit de negentiende eeuw: van Kneppelhout (Klikspaan), HaverSchmidt (Piet Paaltjens), Nicolaas Beets, Gerrit van de Linde (De Schoolmeester), Albert Verwey en Jacob van Lennep. Maar ook is het de stad van Maarten 't Hart, Maarten Biesheuvel, F. Springer, Jan Wolkers en Karel van het Reve. Tijdens de wandeling met gids Flip Hammann, lopen we langs de sporen van deze en meer literatoren.

We passeren onder meer de schildersacademie waar de beroemde passage met de gipsen torso uit Kort Amerikaans van Jan Wolkers zich afspeelt, het beroemde café waar Mahler met Freud sprak over zijn moeilijkheden met zijn vrouw, we zien schitterende gedichten op muren en gevels en nog veel meer. We beginnen op een boot. U kunt ook een literaire fietstocht door Leiden boeken.

Drs. P.J.L.M. (Flip) Hammann studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was jaren leraar Nederlands en CKV in Haarlem. Hij is actief als recensent, docent aan de Volksuniversiteit in Haarlem, gids voor literaire wandelingen en spreker.


U kunt alle wandelingen met een eigen groep boeken. De wandeling start in een café waar u een inleiding krijgt van ongeveer 3 kwartier. De wandeling zelf duurt ongeveer 5 kwartier. Minimum aantal deelnemers: 8

EIGEN GROEP